31.08.2009

Daniel Florin Troanca

Orasul de resedinta: Sibiu
Anul nasterii: 1979


Foto: sibiu100.ro
 Video:

  http://www.youtube.com/watch?v=8LHa8S4f5xs 

 Lista concursurilor mele:

1. Ironman Extreme Man Nagytad 2009 - 11 ore 43 minute  
2. Ironman Extreme Man Nagytad 2010 - 12 ore 15 minute 

 La 30 de ani, Daniel Florin Troancă, jurist de profesie, este singurul sibian care a terminat o cursă Iron Man (Omul de fier). Cursa tip triatlon este considerată provocarea supremă a sportivilor, puţini reuşind să o termine. Membru al Coralei Catedralei Mitropolitane Ortodoxe Sibiu, Daniel a făcut din sport o pasiune. A participat la competiţii de: maraton, triatlon, duatlon, ciclism (pe şosea şi pe munte). Are la activ 76 de salturi cu paraşuta şi câteva zboruri cu parapanta. De asemenea, este ghid montan acreditat. Daniel Florin Troancă se declară un familist convins. Nu îi plac PC-urile, deşi foloseşte calculatorul la slujbă.

 Ce înseamnă sportul numit triatlon?
Daniel Florin Troancă: Tri­atlonul constă în parcurgerea succesivă a 1,5 km înot, 40 km bicicletă şi 10 km alergare, fără oprire. Triatlonul este sport olimpic din 2000 de la Olimpiada din Sidney. Sportul este unul complex, care necesită îndemânare cel puţin medie la toate cele trei probe. Dificultatea este sporită mai ales de trecerea rapidă de la înot la bicicletă şi de la bicicletă la alergare.

Cum te antrenezi pentru un sport atât de dificil?
DFT: Depinde ce-ţi doreşti. Personal, îmi doresc să fac de plăcere acest sport. Când apare stresul pentru un anumit rezultat, dispare plăcerea. Si nici nu mai sunt la vârsta la care să zic că mai e loc de performanţă. Am doar 30 de ani. Oricum, să mergi la muncă şi după să ieşi la antrenament, e o realizare în sine. Nu îmi impun limite de timp foarte mari pentru întreceri. În funcţie de timpii pe care ţi-i propui pentru cursă, te antrenezi, îţi aloci un timp săptămânal: 5, 15, 20 de ore, îţi faci un program şi îi dai bătaie! Poţi să ai un antrenament pe zi, şi doar la o probă, dar sunt şi două antrenamente pe zi, bazin dimineaţa şi bicicletă sau alergare, seara.

De cât timp practici acest sport?
DFT: Triatlonul îl practic din 2006. Primul meu semi-triatlon cu probele reduse la jumătate a fost în august 2006, la Timişoara. Acolo am obţinut locul 15 din 45 de oameni, cu un timp de 1h 20 de min.

Cum reuşeşti să te descurci şi cu serviciul şi cu participarea la competiţii?
DFT: E dificil. Încerc să împac obligaţiile cu pasiunile mele. Deşi, cel mai mult îmi doresc să-mi întemeiez o familie, încă nu am reuşit să fac acest lucru, astfel că am mai mult timp liber. Probabil că după căsătorie şi apariţia copiilor, sportul îl voi practica la un nivel mai puţin intens. Nu voi renunţa însă la sport, fiindcă dictonul "mens sana in corpore sano" e cât se poate de actual. Sportul mă echilibrează, mă face puternic, determinat, optimist. Fără mişcare, ne facem viaţa singuri mai tristă. Cât priveşte serviciul, încerc să îmi fac treaba cât mai bine. Antrenamentele le fac după serviciu. Mai mult, managerul firmei la care lucrez mă încurajează foarte mult în ceea ce fac. Si mă susţine financiar la anumite competiţii. Deci, sunt fericit din punctul ăsta de vedere.

La ce competiţii ai participat şi ce rezultate ai obţinut?
DFT: Dintotdeauna mi-a plăcut să fac sport. Părinţii însă m-au sfătuit să aleg calea studiului, ceea ce am şi făcut. Am practicat handbal în şcoala generală şi mi-a plăcut foarte mult. A urmat însă perioada de pregătire pentru admiterea la "Gheorghe Lazăr" şi adio sport! Nu regret, dar cred că puteam face faţă ca sportiv profesionist. În 2005 a fost primul meu concurs: maratonul Sighişoara-Mediaş. Am scos un timp de 4h 1 min, obţinând locul 21 din aproape 60 de oameni. M-am prezentat la start la Sighişoara. Credeam că o să dau peste sute, poate mii de concurenţi. Când colo, 60 de oameni. Ce mai poţi zice de mentalitatea de la noi privind sportul! Vă daţi seama ce a însemnat cursa respectivă pentru mine: un iad. Dar, niciodată nu s-a pus problema să renunţ, deşi mereu îţi vin gânduri de la "cel cu coarne" să renunţi. Fericirea de la final, când treci linia de sosire, este de nedescris. Ai impresia că eşti capabil de orice, oricând!

Tu eşti primul sibian care a participat la Iron Man Hungary. Cum a fost ?
DFT: Iron Man (omul de fier) e o altă poveste. Acesta este un triatlon extrem: 3,8 km înot, 180 km bicicletă şi 42,195 km alergare. Numai să te gândeşti să participi şi te apucă durerile de cap! ªtiam că mental sunt puternic, de asta îmi şi plac cursele lungi şi nu cele rapide. Văzusem pe internet o mulţime de filmuleţe dramatice cu oameni de fier care terminau dramatic cursa, chiar şi în patru labe, şi mă gândeam că o să păţesc la fel. Dar, m-a ajutat Dumnezeu să prind o zi foarte bună, mental şi sportiv. A fost mai uşor decât credeam că o să fie. Fiindcă ţelul meu a fost doar să termin cursa. Credeam că o să termin undeva la 13 ore. În cursă însă, mi-a mers de minune totul. Am ţinut să trec linia de finish cu steagul României deasupra capului. Din câte ştiu eu sunt primul sibian care parcurge distanţa completă a unui Iron Man.
Georgeta Mândrean

Sursa: sibiu100.ro 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu